Stokers (hout en plastic)

Tanden stoken doe je om de bacteriën te verwijderen die tussen de tanden blijven zitten. Dit geeft een significant betere plaque verwijdering dan alleen poetsen.1 Uitgebreid tandenstoken hoeft maar 1x per dag, liefste voor je naar bed gaat. De tandenstoker wordt gebruikt in smalle tussenruimten waar een rager niet past. Een houten tandenstoker is vaak driehoekig van vorm met een lange en korte kant en kan daarom prima gebruikt worden op plaatsen waar iets meer ruimte tussen de tanden en kiezen zit. Wij raadden een houten of plastic stoker aan, hout is milieu bewuster.
Plastic stoker
houten stoker om bacterien te verwijderen
Houten stoker lange platte kant
Houten stoker korte platte kant
  • Maak de tandenstoker even nat onder de kraan of met speeksel zodat hij zacht wordt en zich flexibeler tussen je tanden vormt.
  • Breng de punt van de tandenstoker voorzichtig met duim en wijsvinger tussen twee tanden of kiezen, met de kleine platte kant tegen het tandvlees aan.
  • Wanneer de platte kant van de tandenstoker goed tegen jouw tandvleesrand aan ligt, schuif je de stoker tussen je tanden.
  • Haal deze dan zo’n 5-10 keer heen en weer.
  • De zijkanten van de tandenstoker reinigen je tanden.

Houten tandenstoker

Stoker niet recht insteken
Juiste insteekrichting: van tandvlees af
Masseer ook het tandvlees met de stoker

Plastic tandenstoker

Insteken van de plastic stoker
Masseer het tandvlees met een tandenstoker
Juiste insteekrichting plastic tandenstoker

Wij raden patiënten af te stoken bij de bovenkant van de voortanden omdat hierdoor zwarte driehoekjes tussen de tanden kunnen ontstaan. Bij de voortanden zien wij liever dat je floss gebruikt.

Referenties

  1. Graziani F, Palazzolo A, Gennai S, et al. Interdental plaque reduction after use of different devices in young subjects with intact papilla:
    A randomized clinical trial. Int J Dent Hyg. 2018;16(3):389-396. doi:10.1111/idh.12318
Schuiven naar boven