Tong schrapen

Een normale tong is roze van kleur en kan een witte, dunne aanslag hebben op het ruwe gedeelte, bij de huig. De dikte van de aanslag kan variëren. Bij parodontitis, veranderingen in het voedingspatroon, een verminderde speekselproductie, medicijngebruik of onvoldoende mondhygiëne kan deze aanslag dikker worden, verkleuren en stinken.1 

Er zijn meer dan 500 verschillende soorten bacteriën in tongaanslag aanwezig en slechts een paar daarvan zijn verantwoordelijk voor de stinkende adem. Zolang hun aantal gering blijft, is er niets aan de hand. Wanneer het evenwicht tussen deze tongmicroben verstoord is, krijgen stankproducerende bacteriën de overhand en ruik je uit je mond.

Een tongschraper is de meest effectieve manier om de tong van aanslag te ontdoen. Tongschrapers zijn te koop bij drogist en apotheek.

Hoe gebruik je een tongschraper?

  • Reinig de tong 1-2 keer per dag
  • Steek de tong zo ver mogelijk uit de mond.
  • Plaats de tongreiniger zo ver mogelijk naar het achterste tonggedeelte
  • Oefen lichte druk uit op de tong en trek de tongschraper langzaam naar voren in de mond (Tongreinigen hoeft niet hard, dit voorkomt een tongbeschadiging).
  • Maak de reiniger schoon onder stromend water
  • Herhaal dit 3-4 keer
  • Reinig en droog de schraper goed
Tongschraper
Steek de tong zo ver mogelijk uit
Zover mogelijk naar het achterste tonggedeelte
Met lichte druk langzaam naar voren
3-4 keer herhalen
Schoonmaken onder stromend water

Referenties

  1. Seerangaiyan K, Jüch F, Winkel EG. Tongue coating: its characteristics and role in intra-oral halitosis and general health-a review. J Breath Res. 2018;12(3):034001. doi:10.1088/1752-7163/aaa3a1
Schuiven naar boven